Confruntările sângeroase care s-au înregistrat săptămâna trecută la frontiera dintre Azerbaidjan şi Armenia au readus în actualitatea lumii o problemă regională veche de 30 ani, considerată „îngheţată”.

Din punctul de vedere al Turciei, acest incident înseamnă că la lista destul de lungă a problemelor externe a diplomaţiei turce s-a adăugat acum şi frontul caucazian…

O realitate în geopolitica Caucazului este faptul că Turcia este un actor care are un rol activ. În special când subiectul este Azerbaidjan… Ultimele confruntări de la frontieră au deschis calea Ankarei pentru a trece pe primul plan legat de acest subiect. Turcia a anunţat că va sprijini Azerbaidjanul în toate domeniile, inclusiv cel militar.

Sunt câteva motive care plasează Turcia de partea Azerbaidjanului: Primul motiv, „legăturile frăţeşti”, conceptul „două state, o singură naţiune”. Al doilea motiv, interesele geostrategice ale Turciei. În ochii Ankarei, Caucazul are o importanţă vitală la fel ca şi Orientul Mijlociu şi Mediterana de Est.

mai mult la  /evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.