Chiar dacă şeful statului turc a fost oficial oaspete la sediul NATO, de facto secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a fost cel invitat la sediul reprezentanţei Turciei, unde preşedintele Erdogan a preferat o poziţie mai degrabă marţială, cu evidentă trimitere imagologică la o altă pagină din istoria ţării sale. Foto: NATO.

La finalul discuţiilor de la sediul NATO, Recep Tayyip Erdogan a făcut doar o scurtă declaraţie de presă, încheiată cu palma dusă la inimă, gest de înlocuire a strângerii de mână – datorită recomandărilor cunoscute privind prevenirea preluării de la terţi a Coronavirusului -, în timp ce la sediul UE nici nu a mai participat la conferinţa de presă organizată de gazde. Ca în proverbul turc: „oriunde te duci, destinul te urmează“.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în seara zilei de 9 martie 2020, că rezervele de petrol siriene de la Qamishli şi Deir Ezzor ar trebui utilizate pentru a reconstrui Siria devastată de război. Un enunţ care confirmă interesul său pentru zonele petrolifere limitrofe, pentru pretexte de a îndepărta kurzii de graniţa turco-siriană şi pentru a rămâne cu trupe pe teritoriul vecinului de la sud, cu scopul de a diminua puterea adversarului de la Damasc.
Forţele Democrate Siriene – susţinute de SUA şi conduse de kurzii din nordul statului sirian – controlează în prezent 70% din resursele energetice ale Siriei, care se află în regiunile Deir Ezzor, Hasakah, Homs şi Raqqa, potenţialul actual de extragere şi livrare fiind de 300.000 de barili de petrol pe zi.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/international/in-lume/video–indreapta-turciai-1_5e67afeb5163ec4271d9701f/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.